Att vara musiker – teknik och marknad

oktober 12, 2018

Det finns en mängd olika teknik och programvaror att förhålla sig till som musiker idag. Det varierar helt beroende på vad just du eller ditt band behöver. Ett steg i rätt riktning är att ta reda på vilken typ av dator just du och ditt band kan ha mest nytta av. Behöver ni till exempel en bärbar dator för att kunna genomföra en inspelning av livemusik eller en stationär dator för att kunna spela in musik i en hemmastudio.

Om du drömmer om att nå ut med din musik till andra är det jättebra att spela in och distribuera din musik via internet och då är det ett måste att ha rätt teknik. Oavsett musikgenre kan ingen upptäcka dig eller ditt band om ni inte syns. Ett bra ställe att läsa mer på är musikerförbundet . Där går det läsa en hel del om hur det är att vara musiker, tips för att lyckas med till exempel en inspelning och att inspireras av andra. Att vara musiker och distribuera sin musik på ett bra sätt kräver också kunskaper inom till exempel ekonomi. Det här är ett bra ställe  att få hjälp inom det området på.

Ett annat bra sätt att marknadsföra sig på är att ta kontakt med olika tidningar, dels för att göra direkt marknadsföring för er egen musik, men också för att få tips och idéer för att fortsätta utvecklas. Hur vill ni bli sedda som grupp? Vilken typ av musik spelar ni? Vilken målgrupp har ni? Hur särskiljer ni er från alla andra musiker inom er genre? Vilka är era bästa och sämsta sidor som grupp? Om ni kan komma fram till svaret på de frågorna har ni kommit långt. Det är också bra att veta svaret på vad syftet med er musik är – om ni spelar för att det är ett roligt sidointresse eller för att faktiskt kunna leva på musiken.

Det är viktigt att komma ihåg att ni skapar både drivkraft och musik tillsammans som grupp. Er grupp kan dela upp ansvaret över vem som gör vad, på samma sätt som ni till en början delade upp era instrument. Den som får ansvaret för att ta reda på mer om teknik och utveckla era inspelningsmöjligheter kan med gott samvete läsa tidningen.

Som musiker är det också oerhört viktigt att lära sig att behärska olika mikrofontekniker samt koreografi och hur ni bäst för er på en scen. Ta reda på var era lyssnare finns och mycket annat. Det kanske låter överväldigande, men det finns mycket bra hjälp att få både via tipsen ovan och på liknande ställen. Det gäller att ta vara på sin talang och bara ge järnet!