Allt om datalagring i molntjänster
juni 11, 2021
Det är en tydlig digitaliseringstrend att allt fler företag väljer molntjänster för att hantera sin datalagring. Visst, det finns mängder av fördelar med att lagra data i molnet. Men som all teknik så förekommer det också risker. Faktum är att även stora nätgiganter tidigare har blivit avslöjade för att exponera sina användares data via molntjänster. Så vad behöver du tänka på om du använder dig av molntjänster?
Det finns många risker med molntjänster
Vid nyttjande av molntjänster så är det leverantören som hanterar och lagrar din data och kontrollerar IT-utrustningen. Detta medför ett antal risker. Först och främst finns det en risk att leverantörens personal och andra underleverantörer kan ta del av data. För det andra kan leverantören befinna sig utomlands, i ett land där det finns andra lagar och sämre skydd än t.ex. i Sverige. Sist men inte minst kan leverantören bli uppköpt av ett annat företag, eller lägga ner sin verksamhet. Således kan din information bli oåtkomlig för dig under en längre tid.
Stora fördelar med molntjänster
En förklaring till varför allt fler företag vänder sig till datalagring i molnet är för att det finns mängder av fördelar. För det första betalar företaget endast för den kapacitet de använder. För det andra är det ett flexibelt val. Med detta menas att det enkelt går att skala upp kapaciteten efter behov och få nästintill obegränsad databehandling och lagring. För det sista finns det olika säkerhetsfördelar. Exempelvis, omfattande säkerhetsåtgärder i datacentraler, regelbundna säkerhetsuppdateringar och andra programuppdateringar för ökad säkerhet och eventuella säkerhetskopior av lagrad data.
Vilken leverantör är bäst för molntjänster?
När du väljer en leverantör är det viktigt att göra en grundlig undersökning av bolaget. Det finns tre viktiga kriterier som du bör tänka på. Undersök vilket land de lagrar informationen i och vilka regler som gäller i det landet. Fråga dem vilka underleverantörer de använder sig av och hur de hanterar och delar din data med dem. Fråga även hur omfattande deras säkerhetsskydd för dataintrång är och om de tidigare haft dataintrång.