Memes och internetfenomen

mars 24, 2020

Variationen av internetfenomen pendlar mellan det triviala och det tankeväckande, precis som all annan kultur vi människor producerar. Själva termen “mem” springer ur biologins värld och myntades av Richard Dawkins för att illustrera hur kultur och kunskaper sprids på ett sätt som liknar gener. Den exakta definitionen för mem är dock omtvistad. De flesta som forskat om memes använder det dock i betydelsen som “den minsta självreplikerande kulturenheten”, det vill säga kulturella fenomen som tycks spridas som om de vore virus. I det här inlägget tänkte jag göra en tillbakablick på några av de senaste 20 årens memes och internetfenomen.

På tal om internetfenomen, visste du att merparten av all trafik på internet numera kommer från mobiltelefoner? Så är det. Mobiltelefonen är numera den typ av enhet de flesta människor över hela världen föredrar att använda när de surfar på internet. Oddsen är därför goda för att mobiltelefonen är viktig också för dig, och när det gäller föremål som är viktiga för oss vill vi gärna att de ska vara hela. Hos Teknikdelar.se hittar du ett stort sortiment av reservdelar och tillbehör till både Androidmobiler och iPhone. Just nu har de till exempel bra priser på skal till iphone 7 med mera. De har öppet köp i 30 dagar på alla produkter och snabba leveranser.

Chuck Norris Facts

Chuck Norris är som nog alla vet en amerikansk skådespelare som är känd för sina huvudroller i ett stort antal actionrullar och TV-serien Walker Texas Ranger. Han är också föremål för ett av internets längst pågående skämt: Chuck Norris Facts. Upplägget går ut på att hitta på någon typ av sanslös fakta om Chuck Norris. Några exempel (jag parafraserar):

  • Visste du att Chuck Norris tårar botar cancer? Synd bara att han aldrig gråtit.
  • Det brukade finnas liv på Mars, men inte längre, för Chuck Norris har redan varit där.

Ice Bucket Challenge

Kommer du ihåg Ice Bucket Challenge? En viral trend som gick ut på att hälla iskallt vatten över sig själv och sedan utmana andra att göra samma sak? När trenden startade 2013 var det bara ännu en småtramsig fluga. Den utvecklades dock under sommaren 2014 till att bli en insamling till förmån för forskning kring sjukdomen ALS. Ice Bucket Challenge blev i och med det ett slags bevis för att memes kan användas för att göra gott, även om de från början bara består av något trivialt som att hälla kallt vatten över sig själv.

Kanelutmaningen

Kanelutmaningen kan beskrivas som en dummare variant av Ice Bucket Challenge. Den gick förstås ut på att man skulle försöka äta en matsked malen kanel, något som dels är smått omöjligt, dels potentiellt farligt. Risken att drabbas av lunginflammationer och lungkollaps hindrade inte tusentals människor från att anta utmaningen.