Office-paketet

februari 22, 2019

För den som använder sin dator till administrativa sysslor är en viss uppsättning programvaror ett måste, oavsett om det handlar om arbete med text, kalkyler eller enklare databashantering. Med andra ord är ett så kallat “Office”-paket nödvändigt för att kunna göra ett bra jobb. Uttrycket “ett så kallat” används här eftersom det finns flera olika varianter av Office, där Microsoft var allra först på banan med sin programsvit. Numera finns det flera andra varianter att välja bland, där flera av dem faktiskt är helt gratis. Här ska vi dock i huvudsak prata om Microsofts variant, som trots allt är originalet.

Office-paketet består av en svit programvaror, där antagligen Word och Excel är de som används allra mest – samt förstås e-postprogrammet Outlook. Word är en klassisk ordbehandlare enligt alla konstens regler. Här finns allt det man behöver ha för att skapa proffsiga texter, med en mängd olika sätt att formatera en text man skrivit. Excel är ett program där man kan skapa olika sorters kalkyler, vilket är användbart på många sätt. Bland annat kan det handla om att skapa en budget för sitt företag, eller ställa upp en kalkyl för ett byggprojekt man håller på med hemma. Om man så vill går det att komplettera informationen genom att skapa olika typer av diagram.

En programvara som används mycket ute på företagen, samt av studenter, är Powerpoint. Här kan man skapa snygga presentationer att visa på möten, seminarier och liknande. Det finns en mängd olika mallar och funktioner att använda sig av, för att personifiera presentationen så mycket som möjligt. För den som har användning för viss databashantering, finns Access. Detta är en mycket enklare databashanterare än exempelvis Microsofts SQL, men fungerar utmärkt för databaser som inte behöver innehålla gigantiskt mycket med data. Förutom att lagra själva informationen så kan man också skapa formulär för att söka, lägga till, ändra och ta bort data.