Vad är en kvantdator?
november 21, 2019
Kvantdatorn är nästa steg i utvecklingen av IT-teknologi. En typ av dator som har kapaciteten att utföra beräkningar som för en vanlig dator skulle ta åratal eller till och med tusentals år att utföra. Ännu så länge existerar de bara i experimentella varianter som knappt går att använda för några vanliga syften. Utvecklingen går dock långsamt framåt. Kvantdatorer betraktas av vissa experter som en av tre tekniker som kommer att omforma världen, de övriga två är artificiell intelligens och det som kallas för ”augmented reality”.
Teknik som ligger i framtiden
Det kommer enligt alla rimliga prognoser att dröja ett tag till innan det utvecklas en kvantdator för konsumenter. Lika lång tid tar det dock inte att skaffa en kontorslokal om du söker den via Helio. Helio förvaltar kontorslokaler i attraktiva områden i Stockholm. Deras devis är att kontor som förvaltas av dem ska få dig att älska måndagsmorgnar. Om du söker kontor, coworking-spaces eller mötesrum för flexibla lösningar är det helio.se du ska vända dig till. Bland företagen som tävlar om att först utveckla en kvantdator som lever upp till teknikens potential finns IBM, Google och Rigetti och potentialen är enorm. Kvantdatorer kan teoretiskt användas för att utveckla mediciner, göra väderförutsägelser och handla på börsen – betydligt bättre än de konventionella datorer vi använder oss av idag.
Hur fungerar en kvantdator?
Att beskriva hur en kvantdator fungerar är svårt. Det beror på att den använder sig av processer som rör sig på kvantmekanikens nivå. Processer som inte stämmer överens med hur vi uppfattar vår verklighet. Kvantmekanik handlar om hur väldigt små partiklar som elektroner uppför sig. På kvantnivå kan till exempel en och samma partikel existera på två olika platser samtidigt.
Väldigt förenklat skulle det kunna gå att uttrycka såhär: en vanlig dator använder sig av binära bits och en bit kan ha ett värde som är 1 eller 0. En kvantdator använder sig av vad som kallas för ”qubits”, en enhet som kan ha flera värden samtidigt. Om vi skulle observera en qubit skulle den dock upphöra att vara en qubit. Kvantmekanik är som sagt svårt att förstå.
Många utmaningar kvar
Det finns endast ett fåtal kvantdatorer i världen idag, och alla står i labbmiljöer. Potentialen är som sagt enorm, men den största utmaningen just nu är faktiskt att få dem att utföra någonting meningsfullt. Det är nämligen så att vi ännu inte vet exakt hur vi ska förvalta den enorma datakraften. Det existerar bara ett fåtal fungerande algoritmer för tekniken och ingen av dem kan utföra någonting som skulle kunna vara till nytta för oss. Prioriteringen just nu hos företagen som utvecklar tekniken är att få fram en metod för att knäcka krypterade koder. Ett mål som enligt de flesta bedömarna ligger åtminstone några år fram i tiden.