Windows
februari 18, 2018
Det är många som inte tänker på att operativsystemet i datorn faktiskt är en programvara, men – jo, det är så. Av de operativsystem som finns på marknaden idag så är Microsoft Windows det allra vanligaste – det levereras förinstallerat i en dominerande mängd kommersiella datorer, så med bakgrund av detta är det inte konstigt att det är det ”största” operativsystemet. Den största skaran människor och användare har ingen övergripande förståelse eller intresse för hur ett operativsystem fungerar; det bara finns där och så länge allt fungerar så finns det förstås inget att grubbla över.
Hursomhelst, Windows är som sagt en produkt från Microsoft och har funnits i många olika versioner och skepnader genom åren. De allra första varianterna som fanns baserades på gamla DOS, vilket i användarens ögon endast är ett terminalfönster (vill man se hur detta såg ut kan man komma åt ett sådant fönster även på de senare versionerna av Windows) där man fick skriva kommandon för att något skulle hända. Detta system fick sedermera ett grafiskt gränssnitt – och vips var Windows (som ju betyder fönster) fött.
Det är i operativsystemet Windows som man kontrollerar allt det som finns i datorn. Till att börja med kommer man åt alla filer som finns lagrade på datorns hårddisk i ”Utforskaren”; både systemfiler och de man själv lagrat som exempelvis dokument, filmer etc. Via ”Kontrollpanelen” når man de funktioner som man behöver komma åt. Det kan handla om att lägga till en ny skrivare, installera eller uppgradera en drivrutin, eller avinstallera ett program som man inte längre använder. Windows har också en del inbyggda program av mindre sort, som exempelvis Wordpad (en enkel variant av Word), kalkylator och ett litet ritprogram.