Bärbar eller stationär dator?

augusti 1, 2018

För den som är på jakt efter en ny dator saknas det verkligen inget på marknaden. Utbudet av datorer är minst sagt enormt och det finns en maskin för alla oavsett smak. Detta kanske inte enbart är positivt; det kan rent av vara svårt att välja när det finns så mycket att välja bland. Till att börja med kan man dock försöka ta ställning till följande: är man ute efter en bärbara dator eller en stationär dito? Här gäller det att se till både för- och nackdelar med dessa varianter. Den stationära datorn är det traditionella valet, eftersom det för inte så många år sedan var det enda vettiga alternativet. På en stationär variant har man möjligheten att skräddarsy hårdvaran i burken, ja det går till och med att byta ljudkort, grafikkort och annat på egen hand – detta kräver ingen ingenjör. Det är dock inte alla som är så intresserade av hårdvaran, utan de vill helt enkelt ha en fungerande dator till spel eller arbete.

När den bärbara datorn kom var den både klumpig, dyr och slö. Den kunde inte på något sätt mäta sig med den stationära datorn som satt på alla trumfkorten. En bärbar dator på den tiden var faktiskt inte särskilt bärbar; den var alldeles för tung. Tiderna förändras dock och idag är det den bärbara datorn som dominerar marknaden. Faktum är att det inte finns så särskilt många skäl att inte köpa en laptop (som de också kallas) längre – den här datortypen har passerat den stationära burken på alla tänkbara plan. Numera finns det till och med särskilda speldatorer som laptop, komplett med det allra senaste inom grafikkort och ljud, samt med ett väl tilltaget RAM-minne (arbetsminne). Hårddiskarna kan man också få tillräckligt stora i dagens laptops, trots att trenden går mot mindre hårddiskar till förmån för lagring av data i molnet – eller på externa enheter som USB-minnen, minneskort och liknande.

Den bärbara datorn lever verkligen upp till sitt namn nuförtiden; den är bärbar på riktigt och det finns riktiga lättviktare som lätt lyfts med ena handen. Detta är förstås enormt smidigt i många lägen, både i hemmet och på arbetsplatsen. Att plocka med sig datorn in på ett möte är ingen match längre och att sjunka ned hemma i soffan för att kika på en film eller chatta med kompisar är mycket smidigt. De allra flesta laptops idag har befriats från optiska enheter, det vill säga DVD-spelare och brännare. Är man i behov av sådan funktionalitet får man helt enkelt skaffa sig en extern DVD- eller Bluray-läsare. Det mesta handlar dock om lagring av filer idag, utan att behöva krångla med skivor. Smidigare dator än en laptop finns absolut inte; den slår den stationära med hästlängder.