Datorns delar

januari 18, 2019

Datorn är en ganska avancerad pryl som blivit en viktig del i vardagen, i alla fall för de allra flesta. De allra flesta köper en dator utan att tänka på hur den faktiskt fungerar och vilka komponenter den är uppbyggd av. Sedan finns det de som helt från grunden bygger ihop sina egna datorer, komponent för komponent, helt enkelt eftersom de har särskilda krav på sin dator som inte uppfylls av de färdigbyggda varianterna. Det är främst de stationära datorerna som man kan fixa till enligt egna specifikationer; de bärbara varianterna är så kompakta och allt är i miniformat för att det ska få plats.

En stationär dator öppnas vanligen enkelt genom att ta bort en av plåtarna, det vill säga en av de plattor som utgör långsidan av datorchassiet. När denna avlägsnats kommer man enkelt åt de komponenter som finns därunder. Allting utgår från moderkortet, det stora kretskortet som sitter monterad mot botten i chassiet. På moderkortet sitter framförallt hjärnan i datorn: processorn. Denna lokaliserar du genom att hitta en fyrkantig, mörk krets där det står ”Intel”, ”AMD” eller liknande på. Följer du kabeln från strömaggregatet så märker du att denna också är ansluten mot moderkortet.

Annat som i regel är lätt att komma åt i datorlådan är grafikkortet, som är inpluggat i en särskild port och ser ut som ett lite mindre kretskort. Grafikkortet sitter fast med en skruv, så det är lätt att avlägsna det och byta ut det mot något annat om man så skulle önska. Detsamma gäller ljudkortet, om det inte skulle finnas en variant som istället har sådana kretsar på moderkortet. Ett moderkortsmonterat ljudkort går att avaktivera i programvaran, om man istället skulle föredra att montera ett annat ljudkort. Nätverkskortet i datorn kan också finnas som ett separat kort, alternativt inbyggda kretsar på moderkortet. Här sitter också kretsar för WIFI, som möjliggör trådlös internetuppkoppling. Förr fanns anslutning för modem, men detta behövs knappast längre.

Det finns datorer som fortfarande har någon form av optisk enhet (DVD-läsare, exempelvis), men detta blir allt mer ovanligt. En sådan går också enkelt att komma åt om man skulle behöva detta (om man inte behöver den längre så kan man alltid ta bort den). Till moderkortet ansluts också de hårddiskar som har internet i datorn.