Grafikkort

mars 5, 2019

Utvecklingen av grafikkort har gått framåt rejält sedan 90-talet och idag har även de billiga datorerna man kan köpa hos hemelektronikkedjorna inbyggda grafikkort med prestanda nog att kunna spela upp film i Full HD (1080p). Ofta finns dessutom hårdvarustöd direkt på GPU:n (grafikkortets egen processor) för att avkoda filmer i de vanligaste komprimeringsformaten, vilket avlastar datorns processor (CPU).

Bärbart vs. stationärt

Den som bara har tänkt surfa, kolla film och liknande klarar sig bra med de inbyggda grafikkretsarna i dagens datorer. För den som vill spela de senaste 3D-spelen behövs dock ett separat grafikkort, eller en särskild spellaptop för de som föredrar bärbara datorer. Fördelen med en stationär dator är att man lätt kan byta ut grafikkortet när det har blivit föråldrat och inte orkar driva de senaste spelen längre. Värmeutvecklingen är också en faktor att ta hänsyn till och därför hittar man ofta specialutvecklade mobilversioner av grafikkretsarna i bärbara datorer, som är strömsnålare och inte genererar lika mycket värme. I ett stort och luftigt datorchassi, som en stationär dator har, är värmeutvecklingen inte ett lika påtagligt problem.

Under slutet av 90-talet var grafikkortstillverkaren 3Dfx en ledande aktör med sina Voodoo-grafikkort. Det var då något helt nytt med 3D-grafikkort som kunde ta hand om de tunga 3D-beräkningarna så spelen både såg snyggare ut och flöt på bättre. Ett av de mer kända spelen som var tidigt ute med att stödja 3D-grafikkort var Quake 2 från 1997. De första generationernas Voodoo-kort klarade dock enbart av att visa 3D-grafik, vilket innebar att man var tvungen att koppla dem med en kabel till det redan existerande 2D-grafikkortet i datorn.

Nvidia och AMD dagens stora aktörer

2002 köpte Nvidia upp 3Dfx. Konkurrenten ATI, känd för sin grafikkortsserie Radeon, köptes i sin tur upp av processortillverkaren AMD 2006. Sedan dess har det i princip bara funnits två stora aktörer på spelgrafikkortsmarknaden – Nvidia och AMD. Nvidia är idag marknadsledande vad gäller grafikkort till PC, med en marknadsandel på 70 procent. AMD å sin sida tillverkar de specialdesignade grafikkretsarna som sitter i spelkonsolerna Xbox och Playstation.

Det värsta grafikkortet för konsumentbruk som går att köpa idag är Geforce RTX 2080 Ti, som kostar allt från 11 000 kronor till en bit över 16 000 kronor. Det kan vara i saftigaste laget för de flesta gamers, så man kanske blir tvungen att nalla lite från sitt ISK-konto om man verkligen vill ha det senaste. De flesta grafikkort som köps är dock i mellansegmentet och där hittar man bland annat Geforce RTX 2060, som hos konkurrenten AMD närmast motsvaras av Radeon RX Vega 56.

I takt med allt kraftfullare grafikkort har det har genom åren dykt upp en mängd nya tekniker att använda sig av i datorspelen. Det kan vara allt från antialias (kantutjämning) till realtidsraytracing som är den senaste tekniken inom spelgrafik. Battlefield V och Metro Exodus är två av de första spelen som nyttjar denna teknik, vilket bland annat ger mer realistiska reflektioner.