Commodore 64

mars 9, 2019

För den som växte upp under 1980-talet och var intresserad av datorer var det i de flesta fall en Commodore 64 (C64) som införskaffades. I ärlighetens namn köpte väl många datorn på grund av den stora tillgången på spel, som lätt kunde kopieras till vanliga, billiga kassettband och bytas med kompisarna i skolan. Men Commodore 64 hade även ett inbyggt programmeringsspråk kallat BASIC i sin ROM-krets, vilket innebar att det fanns där så fort man hade startat datorn.

i10 PRINT “HEJ!”

20 GOTO 10/i

Ovanstående två kodrader var förmodligen vad de flesta började lite trevande med. Programmet skrev ut ordet “HEJ!” (eller vilket ord man nu valde) på skärmen i en oändlig loop, tills man bröt programmet. Faktum är att Commodore 64 till stor del är att tacka för det som i media brukar benämnas som “det svenska spelundret”. Den generation som växte upp med Commodore 64 sitter idag på olika spelbolag och gör storsäljande spel till datorer och konsoler. Att BASIC-språket var så lättillgängligt på C64:an fick många att halka in på programmering och få mersmak. Det välkända felmeddelandet “syntax error”, som brukar refereras till i andra kontexter idag, härstammar också från C64:an.

Krångligare förr i tiden

Men datorer förr var inte alls lika användarvänliga som idag. Till exempel hade C64:ans BASIC inte ens några kommandon för ljud eller grafik. Istället var man tvungen att gå in och mata in värden direkt i datorns minnesadresser via kommandot POKE. Även om man inte programmerade så var hela gränssnittet textbaserat, till skillnad från dagens ikoner vi klickar på, och för att ladda in ett spel var man tvungen att lära sig vissa textkommandon.

Spelen var dessutom betydligt mer hardcore än dagens spel som ofta har checkpoints, sparmöjligheter och är allmänt handhållande. Körde man fast i ett spel på den tiden fick man sitta och nöta tills man klarade det eller hoppas på att någon kompis satt på lösningen. Det fanns dock ett antal hemdatortidningar dit man kunde skicka in sina frågor, men då tog det oftast månader att få svar. I dagens uppkopplade samhälle är vi istället bortskämda med att snabbt kunna googla fram saker eller hitta lösningar på våra problem och rent av lära oss nya saker via tutorials på YouTube eller e-learningföretag som Kompetens Express och liknande.

Mest sålda hemdatorn

Några av de mest kända spelen till C64:an är International Karate, The Last Ninja, Bubble Bobble, Impossible Mission och The Great Giana Sisters. Det sistnämnda spelet var dock extremt likt Super Mario Bros till Nintendos 8-bitars spelkonsol NES och försvann efter ett tag från butikshyllorna. De flesta med en C64 hade dock ändå spelet eftersom det spreds piratkopior av det.

Commodore 64 räknas till den mest sålda hemdatormodellen genom tiderna och sålde i cirka 17 miljoner exemplar. Att den gick att koppla in direkt till en tv och dessutom såldes även i leksaksaffärer bidrog förmodligen till att den blev så populär.