Att jobba som programmerare

juni 19, 2018

Som många vet är IT ett stort område, som omfattar både datorer och mängder av mjukvara. Trots att branschen jämfört med många andra sektorer är ung, så är IT enormt snabbväxande och har sett en fantastisk utveckling sedan datortekniken stegvis introducerades för ett antal årtionden sedan. Med denna utveckling har det dessutom skett stora förändringar i det sätt man jobbar med IT. Förr i tiden var detta närmast unik kompetens som endast ett fåtal kunniga arbetade med; ingenjörer som i labbrockar jobbade med datorer så stora att de tog upp ett helt rum. Idag är bilden en helt annan. Programmering och utveckling av mjukvara går att utföra var som helst – och antingen på distans eller på plats hos kund.

De allra flesta systemutvecklare (som programmerare oftast tituleras nuförtiden) har någon form av utbildning, där många arbetsgivare ser att de har examen från universitet eller högskola. Viktigast är dock att man studerat något som verkligen stämmer överens med marknadens behov (något som universiteten förr var dåliga på att följa). Det handlar ju trots allt om att kunna det som kunden vill ha hjälp med och då hjälper det inte att du har kunskap i något halvt utdött programmeringsspråk. De bra arbetsgivarna ser också till att vidareutbilda sin personal genom att erbjuda olika kurser. Detta tjänar alla på.

Det finns en rad olika stora arbetsgivare som har egna utvecklare och programmerare anställda, men vanligast är annars att man är anställd av ett konsultbolag och sedan hyrs ut på olika uppdrag till kunder. Allt beror på vad man trivs bäst med; en del tycker det är skönt att komma till samma arbetsplats varje dag medan andra tycker det är stimulerande att byta miljö med jämna mellanrum. Det är också vanligt att man efter att ha varit anställd några år på en och samma arbetsplats väljer att gå över till ett konsultbolag, om inte annat för att kunna höja sin lön (som ofta ligger lite högre i sådana bolag).

Numera är det vanligast att man arbetar med Microsofts utvecklingsmiljöer, det vill säga programmering i programspråken C# eller VB (beroende på kundens miljö, förstås). En utvecklare ska också parallellt ha kunskaper om databashantering; antingen i Microsofts egen hanterare SQL eller andra varianter som exempelvis Oracle. Det är också vanligt att andra kompetenser efterfrågas. Om uppdraget handlar om mycket grafiska inslag, är det önskvärt med kunskaper inom bildhantering – det vill säga att man behärskar programvaror som Photoshop med flera.

En programmerares vardag är ofta ganska fri, eftersom man arbetar i projekt och ofta kan bestämma sina egna arbetstider. En del väljer att arbeta hemma någon dag i veckan, vilket brukar vara fredagar, och ute hos kund eller på kontoret resten av tiden.