Tips på gratisprogram

mars 13, 2019

Man behöver inte lägga ut dyra pengar på mjukvara till datorn eftersom det finns en hel del program där ute som är helt gratis och oftast duger utmärkt för privat bruk.

Audacity

Ett av alla dessa gratisprogram är Audacity som är ett ljudredigeringsprogram. I programmet kan du spela in ljud från antingen en mikrofon eller ljud som kommer från något program i datorn. Därefter kan man redigera ljudet genom att till exempel klippa bort delar av det, förstärka volymen, ta bort brus eller använda något annat av alla de verktyg och filter som finns tillgängliga.

Är man en vanlig privatperson som inte jobbar professionellt med ljud, utan kanske på sin höjd sträcker sig till att spela in en egen podcast eller prata in ljudspår till sina YouTube-videor, så räcker Audacity långt. Ljuden går att spara i flera olika format, däribland Ogg Vorbis, WAV och även MP3 (med ett gratis tillägg). Audacity finns till både Windows, Mac OS och Linux.

Paint.NET

Paint.NET togs ursprungligen fram 2004 som ett bättre alternativ till Windows inbyggda och väldigt simpla ritprogram Paint. Med åren har dock allt fler funktioner lagts till och man kan numera göra saker i Paint.NET som man tidigare behövde mer avancerade program som Photoshop till. Suffixet i namnet har sin förklaring i att programmet är utvecklat i Microsofts .NET Framework och kräver därför att detta är installerat.

Oftast vill man kanske bara fixa till sina senaste foton från weekend i Paris, eller vad det nu må vara, för att kunna skicka dem till sina nära och kära. I Paint.NET finns grundläggande funktioner som att man kan skala ner och beskära foton. Man kan även rita helt egna bilder från grunden om man är lite konstnärligt lagd.

Man kan även jobba med lager i Paint.NET, vilket är väldigt användbart i många scenarion. Andra verktyg som finns är clone stamp, recolor och magic wand som underlättar friläggning av bilder. Man kan även justera ljus, färg, kontrast med mera i sina bilder och lägga på filter som gaussisk oskärpa, rörelseoskärpa, ta bort röda ögon eller få ett foto att se ut som en oljemålning.

Bildformaten som stöds är PNG (förvalt), BMP, GIF, JPG, TIFF, TGA, DDS samt programmets eget format PDN som sparar ner hela projektet med lager och allt.

Gratis Officepaket

Microsoft Office har länge varit det ledande Officepaketet med kända program som Word, Excel och Powerpoint. Det finns dock gratisalternativ även till detta i form av OpenOffice och LibreOffice. De har sina egna motsvarigheter för ordbehandling, kalkylark, presentationer och databaser och använder sig av öppna dokumentformat.

Vill man inte installera ett helt Officepaket på sin dator kan man istället använda sig av Google Dokument. Då kan man nämligen köra motsvarande program direkt i sin webbläsare, surfplatta eller mobil. En fördel är då dessutom att alla dokument sparas i molnet på ens Googlekonto, så man har tillgång till dem oavsett vilken enhet man loggar in på. Man kan dessutom jobba flera personer samtidigt på samma dokument.