Välj rätt skrivare

september 25, 2018

Trots att vi enligt många lever i det ”papperslösa samhället” så är det ett faktum att det är långt ifrån papperslöst. Än så länge krävs det papper av en mängd olika administrativa skäl (samt att man måste spara papper till bokföringen), även om pappersmängden troligen minskat en aning i takt med lagring av dokument i olika IT-system. Men, eftersom behovet av papper fortfarande finns så krävs det förstås skrivare som ska kunna printa ut alla de papper som behövs. Det finns en rad olika skrivare på marknaden för att tillgodo se alla behov och det är inte längre en stor investering – om man inte skulle ha extrema behov, förstås.

Bläckstråleskrivare

Den billigaste och enklaste varianten av skrivare är bläckstråleskrivaren. Denna använder sig av särskilda så kallade bläckpatroner för att producera trycket på papperet och dessa patroner indelas i flera olika varianter. Dels finns en särskild patron för svart färg och sedan patroner för olika basfärger. På en del skrivare samlas alla färger (förutom svart) i en och samma patron, medan det på andra modeller finns flera färgpatroner. Idag är det vanligt att man skaffar en så kallad ”multiskrivare” som förutom vanlig skrivarfunktion dessutom innehåller kopiator och skanner. Det förekommer också multiskrivare med faxfunktion, men dessa är på väg bort då fax knappt används längre.

Laserskrivare

Förr var en laserskrivare en ganska rejäl investering, men idag går det att få en enkelt variant för runt tusenlappen. En laserskrivare använder inga bläckpatroner, utan istället en annan teknik med så kallade toners som innehåller pulver. En toner är vanligen dyrare än en bläckpatron men i gengäld räcker den till många fler utskrifter. Av den anledningen är en laserskrivare den billigaste lösningen i längden. Den finns både laserskrivare med mono-utskrifter (det vill säga svart) och färgskrivare (som förstås är dyrare). Precis som med bläckstråleskrivarna så finns även laserskrivarna som multimaskiner med kopiator och skanner. För ett litet företag är en laserskrivare att föredra, särskilt en multi-variant med färgutskrift och med dubbelsidiga utskrifter.

Övriga skrivare

Det finns en mängd olika specialskrivare som används i olika syften på företag. Bland annat finns så kallade A3-skrivare som printar papper i A3-format. Dessa är dock ganska dyra och vanligen en stor investering för företaget. En skrivare som är ganska billig i inköp är etikettskrivare, som används till att printa etiketter som kan användas vid ex. utskick av post – eller för märkning av olika saker som exempelvis i ett arkiv.