WordPress driver 33 % av världens webbsajter
februari 2, 2019
Under 90-talet och det tidiga 00-talet, när internet och webben ännu var i sin linda, var det ganska komplicerat att komma igång med en egen hemsida. Man var inte sällan tvungen att lära sig skriva HTML-kod för att skapa en egen sajt. I mitten av 00-talet började dock bloggande bli vanligt och så enkelt att vanliga personer utan särskilt mycket kunskaper om datorer och internet kunde skapa sig en egen blogg.
Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess och idag är gratisbloggplattformen WordPress världens största. Man har uppmätt att 33 procent av alla världens webbsidor kör WordPress. För att kunna blogga med WordPress behövs inget tekniskt kunnande. Det räcker i princip att man kan använda ett ordbehandlingsprogram så kan man använda WordPress. Man skriver text, lägger till bilder och formaterar texten så som man vill ha den. Därefter trycker man bara på ”publicera” så är ens text ute på internet. Svårare än så är det inte.
WordPress.com vs. webbhotell
Det finns två sätt man kan använda WordPress på. Det ena är via WordPress.com där man registrerar sig för en egen blogg och kan därefter börja blogga direkt. Man slipper tänka på installation av WordPress och andra tekniska inställningar. Allt lagringsutrymme av webbsidan med bilder och annat står WordPress också för. Grundtjänsten är gratis men man kan för en mindre summa bland annat koppla sin egen domän till bloggen, om man vill ha en webbadress som ser proffsigare ut än standard-URL:en som annars slutar på ”wordpress.com”.
Det andra alternativet är WordPress.org, som låter snarlikt men innebär att man själv måste stå för en server, på vilken man manuellt måste installera och konfigurera WordPress. De flesta webbhotell idag har dock gjort det enkelt att installera WordPress med i princip ett knapptryck. Det krävs dock ändå en del tekniskt kunnande för att driva en egenhostad WordPressinstallation. Man får däremot mycket större frihet på ett webbhotell och kan bland annat installera vilka tillägg man vill, lägga in reklam och i övrigt få en mycket mer skräddarsydd blogg.
Inte bara för bloggar
Nu för tiden är dock WordPress så mycket mer än bara en bloggplattform. Det finns tillägg för det mesta som man enkelt kan installera, bland annat det populära gratistillägget WooCommerce. Det har installerats över fyra miljoner gånger och gör att man kan bygga sin egen e-handelssajt i WordPress för att sälja produkter eller tjänster. Allt kan man dock inte lösa enbart med WordPress, så för att marknadsföra sin e-butik digitalt och skicka ut nyhetsbrev kan man använda sig av tjänster som ungapped.se och liknande.
Det finns även en mängd teman till WordPress som gör att man kan ändra utseende och funktionalitet på sin sajt. Till exempel finns det många nätbaserade tidningar som kör WordPress i grunden, fast de inte alls ser ut som typiska bloggar utan som nyhetssajter. Det är även vanligt att företag sätter upp olika typer av kampanjsidor med WordPress. Just att WordPress är så enkelt att använda och komma igång med har bidragit till att det idag är världens populäraste innehållshanteringssystem, eller CMS (Content Management System) på engelska.